Gázkészülék használata - gázkészülék veszélyei - megelőzés
Nagyon fontos, hogy az Ön által használt gázkészülék rendszeresen (évente egyszer, de legalább kétévente egyszer) ellenőrizve legyen. A gázkészülék elhasználódása, nem megfelelő használata vagy esetleg otthoni, házilag történő javítgatása komoly veszély forrása lehet!

A gáz levegővel keveredve robbanó elegyet képez, amely bármiféle gyújtó hatás esetén robban. Ez közismert, de ami talán kevésbé ismeretes: ennek a robbanó keveréknek a létrejöttéhez, különösen PB (propán-bután) gáz esetén viszonylag kevés gáz elegendő. Az ún. alsó robbanási koncentráció (tehát amely gázmennyiség esetén robbanásveszély fennáll): földgáz esetén 5%, PB gáz esetén 1,5%.

A földgáz és PB gáz tartós belégzése légzészavart, fulladást okoz. A robbanási és egészségügyi veszély csökkentésére, a szivárgó gáz észrevehetőségének biztosítására a gázt mesterségesen szagosítják, ennek eredménye a mindenki által ismert "gázszag".

A gázkészülék használata során nem csak a nem elégett gáz szivárgása okozhat balesetveszélyt, hanem a nem megfelelően megoldott égéstermék-elvezetés miatt a tartózkodási térbe jutó égéstermék is. Az égéstermékben mindig jelen lévő széndioxid légzészavart és fulladást okoz, a szénmonoxid pedig már igen kis mennyiségben belélegezve is halálos méreg.

Fontos ezért, hogy ne csak gázszag esetén foglalkozzunk a gázkészülékkel, hanem akkor is, ha jellegzetes égéstermék szagot érzünk. Gyakrabban érzett enyhe fejfájás már figyelmeztető jel lehet, hogy a lakásban lévő gázkészülék ellenőrzésre, javításra szorul.

Előzze meg a baleseteket, a gázkészülék fűtésszezon előtti ellenőriztetésével biztonságban tudhatja családját, környezetét!
 
Telefon: 30/395-81-88
E-mail:
Cégbemutató | Szolgáltatás | Gázkészülék | Elérhetőség
Budagáz Gázkészülék Szerviz © 2007
[english version here]